divendres, de març 28, 2014

PARLEM DE LA PAGESIA

Fa uns anys era impensable que la Veu fes una editorial referent  a la pagesia, arran dels conills salvatges que han fet malbé els sembrats i per l’ aparició de runa i deixalles en camps del que diuen Pla de Reixac a Mas Rampinyo.(FET DENUNCIAT DES DE AQUEST BLOG EN MÉS D' UNA OCASIÓ)
El veïnat encara ara hi ha terreny que està conreat, si bé cada cop es més difícil, doncs hi ha persones que no entenen que un camp cultivat s’ ha de respectar.
No se si també el fet de que en aquest cap de setmana es celebra els Tres Tombs, ha decantat a els professionals de la Veu dedicar una editorial.
                               ZONA AGRICOLA CONVERTIDA EN ZONA D' HABITATGES

La transició del treball del camp al de la industria es va accelerar en els anys 50 i 60, la relativa comoditat del treball, els ingressos fixes, deixar enrere el dur treball, les inclemències del temps.
El creixement industrial, va fer créixer la demografia, nous habitatges, zones industrials, poc a poc desapareixien recs de regadiu, passos a nivell , camps, etc.. Enrere queden aquelles vinyes, aquells camps, aquella forma de viure dels nostres avantpassats.
Difícil ho tenen el pagesos i difícil ho tenen els politics, els pagesos que jo conec i he conegut son d’ aquells que mai estan contents , si plou perquè ho fa poc, o si plou molt quan no toca, que si el fred, que si el preu de la llavor, que si el gasoil,que si … en fi gairebé sempre ploren ( metafòricament parlant).
                        Josep Orús, un dels darrers carreters
Altre problema que tenen els pagesos es la visita freqüent dels que es creuen que lo plantat es de tots i prenen dels camps lo que el pagès ha estat cultivant, son furts ,robatoris, no se la paraula adequada,en definitiva l’acció de lladregots.
L’ esforç i el treball del pagès es considerable, es una feina que compta amb molts condicionants, fer de pagès en el temps actuals es complicat, sobre tot si es en municipis on la pagesia gairebé ha desaparegut i son quatre els que treballen la terra. Algú em pot dir si amb tot els polítics governants del municipi hi ha algú que tingui competències en el tema agrícola.

                             el pla de les Indianes, actual pla d' en coll

Ha previst l’administració local , més concretament el govern  anomenar un responsable dels temes del camp.
Hi ha camps erms, on els propietaris no els conreen des de fa temps, se que es difícil per el tarannà dels pagesos o propietaris, però estaria bé trobar una fórmula o solució que permetés l’ explotació dels camps  en desús , tan sigui de propietaris particulars o públics.
Des del meu blog, o per el facebook penjo fotografies de les zones agrícoles que hi ha per Mas Rampinyo, però quan tinc temps i ganes aprofito per passejar per camins que limiten els sembrats, i realment es gratificant comprovar el paisatge, sempre amb el total respecte de no trepitjar cap sembrat, ni fer cap malifeta ni agafar res que no es meu.
Us recomano que passegeu que aneu a veure aquets indrets que ens transporten a un temps enrere, que qui sap si per raons econòmiques tornarem a contemplar en plena activitat



         FEM-HO ARA, NO SIGUI QUE FEM TARD   autoretrat de ja fa uns anys M' agrada escriure i compartir-ho.... Després de la mort d&#...